Hund og vinterens utfordringer

Store deler av landet har nå fått snø og kuldegrader og dette byr på noen utfordringer for oss som har hund. Det er viktig å huske på at mange av rasene som er vanlige hos oss i dag er avlet frem i ett varmere klima. Vinteren byr derfor på forskjellige utfordringer avhengig om man har en Alaskan Malamute eller en Chihuahua.

 

Kulde

Mange av de mindre rasene og de med lite pels tåler kulde relativt dårlig, og er derfor avhengig av påkledning for å være ute over lengre tid. Hva man har på hunden vil være avhengig av hvor lenge den skal være ute, og hva slags terreng den skal gå i. Ved lengre skiturer og turer i dyp snø er det viktig at også undersiden av kroppen dekkes. Dette gjelder spesielt hannhunder som ofte kan forfryse testiklene hvis disse ikke blir dekket på riktig måte. Noen tisper som har lite pels under magen og dermed eksponerte jur vil også kunne ha spesielt behov for tildekking. Man bør også bruke potesokker på turer da potene lett kan forfryse. Skal man ut på lenger turer med hunden kan det også være lurt å kjøpe en ”hvilepose” som hunden kan benytte ved hvile.

 

Veisalt og poteskader

I mange deler av Norge blir det brukt mye veisalt og dette gjør at mange hunder får skader/sprekker i potene. For å unngå dette bør en gjøre følgende:

Klippe pelsen rundt og mellom potene med potesaks for å forhindre snøballer innimellom potene.

Bruke egnede potesokker på tur.

Vaske potene grundig etter tur

Smøre potene 2 x daglig med potesalve.

 

Mat

Ved lengre turer i kulde vil hunden ha bruk for mer energi for å produsere varme. Det er derfor viktig å ha meg seg mat med høyt energiinnhold til hunden hvis man skal ut på tur. Denne maten bør ikke ha for høyt volum da dette kan føre til problemer for hundens fordøyelse.  Man anbefaler derfor å bruke små bokser med våtfôr som kan kjøpes de fleste steder. Vann på egnet flaske må selvfølgelig også være med på tur.

 

Huskeliste

Hundedekken som dekker hele kroppen

Hvilepose til lengre turer

Potesokker

Potesalve

Potesaks

Våtfôr med høyt energiinnhold

Vannflaske